Repliik: Väo suurendab Eesti julgeolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tooming.
Urmas Tooming. Foto: Toomas Huik

Jutt käib energiajulgeolekust. Nimelt ajab märtsis täisvõimsuse saavutanud Väo elektri ja soojuse koostootmisjaam katlasse vaid kodumaist hakkepuitu ning turvast. Ei grammigi Venemaa maagaasi. See on üks järjekordne samm Eesti energeetilise sõltuvuse vähendamiseks Venemaast.


Tallinna Kütte juhatuse esimehe Kristjan Rahu sõnul suudab Väo jaam karmil talvel hoida terve Tallinna soojatorusid külmumise eest, kui peaks juhtuma, et Venemaa gaasitarned väheneksid olulisel määral. Üks niisugune juhtum olevat paar aastat tagasi juba olnud, kui Venemaa ei suutnud Eestisse piisavalt maagaasi pumbata ning rõhk torustikes langes kriitilise piiri lähedale. Kui torustikud oleksid lõhki külmunud, tähendanuks see Tallinnale tõelist katastroofi.



Peale Eesti julgeoleku suurendamise tagab Väo jaam soojatarbijatele ka suhteliselt kindla hinna, sest kohaliku hakkepuidu maksumus ei kõigu nii suurtes piirides kui Venemaa gaasi hind. Pealegi ei ole kunagi teada, millal meie suur idanaaber arvab heaks gaasitarnetega mingeid vigureid tegema hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles