Rohelised: inimestel oleks kasulik hakata ise energiat tootma

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Laane
Aleksander Laane Foto: Peeter Langovits

Erakonna Eestimaa Rohelised juhatuse esimees Aleksander Laane ütles, et praegune elektriturg on nagu  mobiilsideturg 15 -20 aastat tagasi -  hinnad kõrged ja võimalusi vähe. Tekkinud olukorras oleks inimestel mõistlik koonduda ja hakata tulundusühistutes ise enda tarbeks energiat tootma.

Kuidas olete rahul sellega, mil moel edeneb Eestis üleminek avatud elektriturule? Mida oleks riik saanud paremini ära teha?

Tarbijat oleks saanud paremini toetada, et ta oleks olukorra peremees. Pean silmas seda, et tänane elektriturg on nagu  mobiilsideturg 15 -20 aastat tagasi -  hinnad kõrged, võimalusi vähe. Esiteks peaks olema tagatud kiirem energiapakkuja vahetus. Teiseks oli aega ju piisavalt, et luua nii õiguslikud kui tehnilised alused «intelligentsete» voolumõõtjate kasutuselevõtuks.

Need võimaldaks just inimesel endal öelda, millise hinnga ja kui suures koguses on ta valmis energiat ostma ning teisalt määrata, et näiteks tipptunni ajal ei ületa tema tarbimiskoormus nii ja nii mitut kilovatti. Minu teada kliima- ja energiaagentuuris selliste töödega ka algust tehti.

Elektrituru avanemine tähendab tavainimestele hinnatõusu ja seda olukorras, kus enamiku inimeste palgad pole aastaid tõusnud. Kas riik peaks leevendama kuidagi hinnatõusu mõju? Kuidas?

Ainus, mida on täna arukas teha, on toetada kõikvõimalikke investeeringuid energia kokkuhoidu ja seda väga ulatuslikult. Praegu raiskab riik meie kõigi raha uute, kuid vanaviisi ebaefektiivsete põlevkivijaamade ehitamisele. Ja jaburustele nagu ESM.

Kui sama raha investeerida ulatusliku energiasäästu saavutamisele kodudes, oleks säästetud energia hulk ja ka säästetud raha 20-30 aasta jooksul kindlasti suurem, kui see energia, mida põlevkivist kätte saadakse. Ilmselt lausa paar korda suurem. Riigikogu erakondade pakutud hinnavähendusmeetmed on kosmeetilised - meenutavad rohkem kasutut puudri raputamist sügavale haavale.

Tegelikult ollakse nii omavalitustes kui riigi tasemel kõigi tehnoloogiliste kokkuhoiukavadega hiljaks jäänud ja see olukord on kahjuks praeguste valitsejate nägu ja tegu. Kui mäletate, kutsusid Rohelised juba 2007 kokku riigikogu energiateemalise eriistungi – siis tegid teised erakonnad energiaküsimuste teemal vaid nalja. Töid ja otsuseid, mida oleks pidanud tegema 4-5 aastat tagasi, ei ole võimalik kiirendatud korras teha vabaturuni jäänud loetud nädalate vältel.

Andke palun lihtsale lehelugejale nõu - kuidas elektripakkujat valides käituda, et mitte lasta endal nahka üle kõrvade tõmmata?

Mul on seda soovitust üsna raske anda, sest seadus annab elektripakkujale kahjuks liialt palju võimalusi kõikvõimalikeks müügitrikkideks. Inimesel on vaid näiliselt palju valikuid. Üht aga tean. Juba täna oleks inimestel mõistlik koonduda ja hakata tulundusühistutes ise enda tarbeks ja ka teistele müügiks energiat tootma.

Tulundusühingu liikmetele oleks energia igal juhul odavam. See koos läbimõeldud energiasäästuga oleks ainus lahendus, kuidas riigikogu korraldatud energiadiktaadist vabaneda ning olla tõeliselt sõltumatu inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles