Tõniste: maksude langetamine kompenseerib elektrihinna tõusu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste.
Toomas Tõniste. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Riigikogu majanduskomisjoni liige Toomas Tõniste (IRL) ütles, et elektrihinna tõus ei too hoopi tarbija rahakotile, kuna järgmisel aastal rakenduvad mitmed maksumuudatused, mis inimestele rohkem raha kätte jätavad.

Kuidas olete rahul sellega, mil moel edeneb Eestis üleminek avatud elektriturule? Mida oleks riik saanud paremini ära teha?

Kuigi Eestis on turumajandus juba üle 20 aasta ja elektrituru avanemine teada ligi 10 aastat, võib tekkiv valikuvõimalus esialgu näida keeruline. Riik on korraldanud turu avanemise nii, et ka siis, kui tarbija ühegi elektrimüüja kasuks ei otsusta, tarnitakse talle elektrit edasi turuhinnaga. See on mugav ja tagab rahuliku ülemineku. Teatud oht on aga selles, et kui tarbijad massiliselt selle variandi valivad, ei pruugi turg uutele elektrimüüjatele piisavalt atraktiivseks osutuda.

Elektrituru avanemine tähendab tavainimestele hinnatõusu ja seda olukorras, kus enamiku inimeste palgad pole aastaid tõusnud. Kas riik peaks leevendama kuidagi hinnatõusu mõju? Kuidas?

Järgmisel aastal rakenduvad mitmed maksumuudatused, mis inimestele rohkem raha kätte jätavad. Näiteks kaob maamaks kodualuselt maalt ja alaneb töötukindlustusmakse. Samas ka palgad ja pensionid pisut kasvavad. Selge on aga see, et abi vajavad eriti need inimesed, kellel ei ole parasjagu tööd. Toimetulekutoetus arvestab sisuliselt elektrihinna tõusuga, kuna see tagab sissetulekute toimetulekupiirini jõudmise pärast eluasemekulude tasumist.

Andke palun lihtsale lehelugejale nõu - kuidas elektripakkujat valides käituda, et mitte lasta endal nahka üle kõrvade tõmmata?

Mitte kiirustada! Tuleb rahulikult võrrelda erinevate elektrimüüjate pakkumisi ja enda jaoks sobivaim välja valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles