Mikk Salu: Reformierakond väljus kapist

Mikk Salu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Salu
Mikk Salu Foto: Toomas Huik / Postimees

«Meil on äärmiselt usaldusväärne pangasüsteem, kusagil maailmas ei ole nii lihtsat ja tarbijasõbralikku pangasüsteemi, näiteks internetipanka,» rääkis Andrus Ansip 2005. aastal. Eile aga selgus, et asjad pole sugugi sellised, nagu peaminister kirjeldas. Selgus, et juhtivad reformierakondlased, Ansipi parteikaaslased ning riigikogu liikmed, ei usalda Eesti pangasüsteemi mitte kübetki ning internetipangandusest pole nad üldse kuulnud.

Sest vaadake ja sirvige prokuratuuri materjale Silver Meikari kaasuse kohta. Meeldetuletuseks, Meikari väitel annetas ta parteile suures koguse raha, mis polnud üldse tema oma, vaid mille ta oli saanud Kalev Lillo käest ja Kristen Michali mahitusel. Skeem oli lihtne: sularaha Lillolt, Meikar pani selle oma kontole ja kandis sealt edasi parteikontole.

Meikari skandaali puhkemise ajal tuvastas ajakirjandus kiiresti ka mitmeid teisi tuntuid parteilasi, kes olid samamoodi üürikeste ajavahemike järel kandnud erakonnale suuri summasid.

Prokuratuur, kellel ligipääs ka vastavate inimeste kontoväljavõtetele, astus sammukese edasi ja tuvastas ka sarnase käitumismustri: kõigepealt tuleb pangakontole sularaha sissekanne või ülekanne sõbralt/sugulaselt ning sealt edasi liigub raha edasi parteile. See viimane ots kajastub kenasti ka Reformierakonna aruandluses. Kustkohast aga tuli see esimene ots, algne tehing, algne (sula)raha kogus?

Tuleb välja, et raha tuleb kapist. Nii näiteks teatas üks reformierakondlane: «Võtsin raha oma kapist, need olid palga arvelt kogunenud pere säästud (200 000 krooni).» Teine lisas: «Tegemist oli mu isikliku sularahavaruga, mille võtsin seifist (50 000 krooni).» Kolmas ütles: «Tegemist oli mu enda rahaga, mille võtsin välja oma teiselt kontolt (200 000 krooni).»

Ja nii edasi ja edasi: «Tegemist oli minu oma rahaga, kuna hoian raha kullas, hõbedas ja valuutas (195 000 krooni). Olin raha võtnud varem välja oma teiselt kontolt (50 000). Tegu oli isikliku sularahaga (30 000 krooni). Raha oli pere eelarve (16 500 krooni). Sularaha oli koju kogunenud (2000 krooni). Ilmselt võtsin teise kaardi pealt välja, mul on neli kontot (11 000 krooni). Kogusin sularaha koju ja sain ka vanematelt (10 000 krooni). Sularaha pärineb mu isalt (20 000 krooni). Teen sularaha sissemakseid ja väljavõtmisi pidevalt (4500 krooni).»

Igal juhul tere tulemast 21. sajandi Eestisse, Tiigrihüppe, Skype’i ja e-riigi Eestisse, maailma parima internetipangaga Eestisse!

Ja lõpetuseks praktiline nõuanne arstidele ja õpetajatele. Järgmine kord, kui palka juurde tahate ning peaminister küsib, et kelle arvelt ja kust see raha tulema peaks, siis öelge: «Võtke kapist, kust mujalt!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles